piątek, 6 kwietnia 2012

Mazurek cytrynowy


 Jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi mazurkami (np. kajmakowymi albo z marmoladą i lukrem), to jest propozycja dla Was. Słodkie, maślane kruche ciasto idealnie kontrastuje z kwaskowatą marmoladą cytrynową (z małą nutą przyjemnej goryczki) i plastrami cytryny gotowanymi w syropie cukrowym. Akcentu kolorystycznego dodają suszone żurawiny. Jak dla mnie bomba (nie tylko kaloryczna ;))!


Chciałabym Wam także życzyć wesołych świąt spędzonych w rodzinnym gronie przy stole pełnym przysmaków i obowiązkowo z uśmiechem na twarzy!


Przepis dodaję do akcji Wielkanocne Smaki II


Składniki na małą blachę (np. o wymiarach 20x20cm)przepis z tego źródła

Spód:

  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
Masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier szybko zagnieść, stopniowo dodając wodę. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i schłodzić przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Lekko przestudzić i wyjąć z formy.

Nadzienie:

  • 2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
Skórkę z cytryn zetrzeć na tarce. Cytryny pokroić i odciąć z nich albedo oraz wyjąć pestki. Blenderem zmiksować cytrynę i skórkę. Włożyć do garnka, dodać cukier. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, aż masa zgęstnieje. Uwaga: marmoladę należy często mieszać, żeby się nie przypaliła.

Dodatkowo:
  • 1 mała cytryna pokrojona w cieniutkie plasterki
  • 1/2 szklanki cukru
  • suszone żurawiny
Cytryny umieścić w garnku, zasypać cukrem i zalać wodą, tak żeby przykryła plastry. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić.

Na przestudzony spód wyłożyć marmoladę cytrynową. Na wierzchu ułożyć plastry cytryny. Polecam posypać mazurek suszonymi żurawinami.

Smacznego!




25 komentarzy:

  1. Piękny ! Idealnie wyważone smaki! I ja składam życznie zdrowych, pięknych, radosnych i smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo łądny. elegancki i słoneczny!
    mmm... a smaki? wspaniałe.
    Wesołego Alleluja! ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj te słoneczne kolory idealnie przełamują dzisiejszą szarość Łodzi :)
    Wygląda wyśmienicie. Wesołych :*!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ten mazurek jest idealny w takie szare dni. Chociaż mam nadzieję, że Łódź w święta będzie słoneczna! Wesołych :*

      Usuń
  4. Ja wlasnie najbardziej lubie te kwaskowe. Ten jest idealny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Wygląda tak soczyście. Piękny.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wprawdzie zrobilam juz pomaranczowy (tez nie za slodki),ale ten sobie zapisuje i koniecznie zrobie,uwielbiam mazurki,a przewaznie sa wszystkie zbyt slodkie,np. kajmakowy i TEN bedzie na pewno perfect!!!do tego pieknie i orzezwiajaco wyglada....
    Pozdrawiam i wesolych Swiat zycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie spróbowałabym Twojego pomarańczowego mazurka. Ja też uwielbiam mazurki i klasyczny kajmakowy tez zrobiłam, ale ten jest moim zdaniem dużo lepszy - wspaniale orzeźwia, szczególnie po tych wszystkich ciężkich potrawach :)

      Usuń
  7. Wygląda obłędnie! :D

    Wesołych i zdrowych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny, słoneczny i egzotyczny :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. podobaja mi sie te smaki, pycha:)

    Spokojnych i radosnych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne ma kolory

    Wesołych i Smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny mazurek!
    Radosnych, spokojnych i smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ponieważ często tutaj zerkam to chciałam złożyć najlepsze życzenia z okazji Świąt!
    Jak zwykle czekam na przepisy na jakieś pyszności☺
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie miło czytać mi takie komentarze - bardzo cieszę się, że zaglądasz i będę się starała, żeby przepisy na pyszności pojawiały się tak często jak to możliwe :) Wesołych świąt!

      Usuń
  13. Pięknie się prezentuje:) Lubię niesłodkie ciasta, więc zapisuję:) Zdrowych, rodzinnych i wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wesołych Świąt Wielkanocnych Fuchsio Tobie i Twoim bliskim:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie czegoś takiego szukałam - w dodatku wygląda jak promień słońca...trudno mu się oprzeć :)
    Wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porównanie do promyka słońca bardzo mi się podoba - dziękuję! :)

      Usuń
  16. Bardzo cieszę się, że mazurek Wam się podoba :) Chciałam żeby był orzeźwiający i świeży, a do tego ciekawie prezentował się na stole.

    Dziękuję za wszystkie życzenia i Wam życzę tego samego!

    OdpowiedzUsuń
  17. Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
    radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
    smacznego jajka, mokrego dyngusa,
    a także odpoczynku w rodzinnym gronie.
    Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej!
    Bernadeta

    OdpowiedzUsuń
  18. ależ słonecznie wygląda ten mazurek i musi być niezwykle odświeżajacy:)
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  19. To chyba coś dla mnie, bo tradycyjny mazurek zawsze wydawał mi się zbyt ciężkawy, a ten kusi lekkością

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze
PS: Drogi Anonimie, proszę podpisz się imieniem albo nickiem!