piątek, 22 czerwca 2012

Kluski z kaszy i soczewicy z sosem śmietanowym z boczniakami

 
Podanie kaszy i soczewicy w formie klusek, przypominających pyzy ziemniaczane, to świetny sposób na przemycenie tego zdrowego dodatku do jadłospisu osób, które za nią nie przepadają. Kluseczki są aromatyczne, dzięki świeżemu koperkowi i bulionowi, który wchłania kasza. Mają przyjemną, lekko kremową konsystencję i świetnie pasują jako dodatek do wszelkiego rodzaju sosów. Ja je podałam z boczniakami duszonymi w sosie śmietanowym, z dużą ilością czosnku i szczypiorku oraz boczkiem. Było przepysznie i wszyscy domownicy wyczyścili talerzyki ;) (nawet Ci, którzy zwykłej kaszy czy soczewicy nie tkną) Myślę, że kluseczki dobrze smakowałyby także z tradycyjną świeżonką albo innym mięsem w sosie.

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 6 szklanek bulionu drobiowego/warzywnego
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • trzy łyżki posiekanego koperku
 Trzy rodzaje kaszy umieścić w garnku i zalać bulionem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż kasze będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie taka potrzeba, odsączyć z nadmiaru bulionu - u mnie to nie było konieczne, bo kasza wchłonęła cały płyn. Ostudzić i zmielić blenderem do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Do masy dodać jajko i mąkę i wyrobić ciasto - będzie dość kleiste, ale powinna być możliwość formowania kluseczek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Formować kluski. Kluski gotować w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.

Sos:
  • 250 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g wędzonego boczku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • szczypta majeranku
  • łyżka świeżych ziół
  • dwie garści szczypiorku
  Cebulę, selera, czosnek i boczek drobno posiekać i podsmażyć na maśle, aż ładnie się zarumienią. Boczniaki pokroić na nieduże paseczki i dodać na patelnię, gdy warzywa już lekko zmiękną. Podsmażać przez 2-3 minuty. Dodać kremówkę, śmietanę, majeranek, szczypiorek i świeże zioła. Dusić na średnim ogniu przez około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ale genialny pomysł! Widziałam gdzies podobne kluchy no ale aż z 3 kasz- pysznie i zdrowo! :) Ciekawa jestem jak smakują, nadal jak kasza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują jak nieco jak kasza, ale nie do końca - ciężko opisać mi ich smak. Moja mama nie znosi kaszy, a kluski zjadła dwa dni z rzędu i bardzo jej smakowały!

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł! Wygląda naprawdę smacznie:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! obiadek wspaniały, apetyczny, bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Obiad był smaczny, również dzięki sosowi z boczniaków!

      Usuń
  4. wooooowwwwww tego jeszcze nie było:D bardzo mi się podoba ten pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam podobne kluseczki kilkakrotnie, ale zazwyczaj z pęczaku. Więc nie jest to taki nowy pomysł :)

      Usuń
  5. Soczewica Koleżanko to strączkowe, a nie kasza, ale nie zmienia to faktu, że danie wygląda apetycznie i chętnie pojawiłbym się na takim obiadku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia czemu tak napisałam! ;) Oczywiście wiem, że to nie kasza.... Już poprawione. W każdym bądź razie kluski są bardzo smaczne i to się liczy :)

      Usuń
  6. soczewica nie jest kaszą...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobre są też kluseczko-kotleciki z fasoli

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze
PS: Drogi Anonimie, proszę podpisz się imieniem albo nickiem!